105e dag SMNP
Door: Klaas
Blijf op de hoogte en volg klaas
05 Juni 2007 | Ethiopië, Gondar
Dat staat voor Simien Mountain National Park. Om dat te bezoeken moest ik wel 120 km (= 5 uur rijden) de ‘verkeerde kant’ op, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Men beveelt je een gids aan voor dit park, maar daarnaast MOET je een scout meenemen en die draagt een Kalashnikov bij zich. Dat is dan voor je bescherming tegen bijv luipaarden en hyena’s. Ik had geen zin in 2 man dus alleen een scout mee. En wat een geluk dat ie niet alleen goed Engels sprak maar ook nog behoorlijk ontwikkeld was.
Debark is het dorpje van waar uit je het park inrijdt, een van de minst fraaie dorpen die ik tot nu toe zag, maar het heeft wel een streekfunctie. Als we Debark verlaten lopen er veel mensen op de weg van en naar het dorp. Scout vertelt me dat er mensen bij zijn die 3 dagen onderweg zijn naar de markt in Debark (en dan weer 3 dgn terug) Sommigen hebben ezels bij zich om de inkopen te vervoeren, anderen dragen het op de rug. Je ziet er mensen lopen met 1 levende kip of een boomstam bij zich die ze op de markt gaan verkopen. In dit gebied zouden de 2 oudste kinderen van boeren niet naar school hoeven omdat ze op het vee moeten passen.
De landschappen zijn adembenemend mooi. Enorme hoogteverschillen met dorpjes van ronde hutten heel hoog en dan weer ver onder je. De hoogste berg is ca 4600 mtr dus even hoog als de Mont Blanc, maar elke vergelijking gaat verder mank omdat de omgeving hier alleen maar groen is. Prachtige palmbomen en nog andere bijzondere soorten die alleen hier voorkomen.
Door de groene velden kronkelen mooie riviertjes die uiteindelijk allemaal, heel veel verder in Soedan, in de blauwe Nijl uitkomen.
Als klap op de vuurpijl zien we in het park ook veel dieren, zoals bloedend-hartbavianen, de Wala ibex, lammergieren, arenden, ibissen,enz.
Omdat ik nu een gast aan tafel heb sloof ik me maar eens uit voor de lunch. De aanwezigheid van een scout voorkomt dat andere mensen te dicht bijkomen en dat is wel eens prettig. Niet dat ze bang zijn voor een scout, maar hij wijst de toeschouwers er zonodig op dat toeristen dat meestal niet prettig vinden.
Na de lunch rijden we nog een stukje verder omdat ik graag we eens op 4000 mtr hoogte wil komen. Al puffend en steunend komt de kar daar en op 4007 mtr keren we maar weer om.
Inmiddels is er bewolking gekomen en de wereld ziet er dan weer heel anders uit. De temperatuur is vandaag niet boven de 15 gr geweest en toch lijkt mijn kruin verbrand. Daar had ik bij 49 gr in Khartoum geen last van, maar dat lag ook maar 400 mtr hoog.
De scout vertelt over een school in Debark die pas door Nederlanders is gebouwd en die bezoeken we even. De school is nog niet klaar maar de NLers zijn al weer naar huis. Ene Anneke van de Heijden lijkt een belangrijke rol bij de totstandkoming te spelen. Eens nazien op internet binnenkort. Er is hier een enorm tekort aan scholen. Een klas telt 90 tot 120 leerlingen en er is een soort 3-ploegendienst, ’s morgens,’s middags en ’s avonds. Dat dat slecht schoolresultaat betekent laat zich eenvoudig raden.
De kalender en de tijd werkt hier anders dan bij ons. Men heeft de zgn Juliaanse methode. 12 maanden van 30 dagen en 1 maand van 5 dagen. Het is hier nu pas 1999 en alles staat al in het teken van het mil.feest volgend jaar.
Om 6 uur in de morgen begint de tijd te tellen dus dat is 0 uur. Even wennen dus
05 Juni 2007 - 09:48
Christa:
nou pap, dat was niet voor niks! Wat ziet het er mooi uit, en leuk ook dat je zo wat te horen krijgt over de cultuur daar. Ben jaloers...
Liefs Christa -
05 Juni 2007 - 09:51
Jan & Aly:
Ha die Klaas, groot gelijk dat je bent gegaan anders moest je weer terug . Laat ik nou denken met me stomme kop dat Etheopie dor en droog is weer wat geleerd. Geniet ervan en voorzichtig xxx Aly -
05 Juni 2007 - 11:39
Jesse En Monique:
Wat is het daar mooi zeg. En groen.... Ook ik denk bij Ethiopië eerder aan dorre plaatjes dan dit groen. Lekker genieten.
Groetjes Jesse en Monique -
08 Juni 2007 - 19:48
Khalid Alhouti:
I am so sprry for not speaking holand language. We have met in Aqaba, jordan and we have lettle chat in the sea port while we waiting the ship for departure to egypt. Now I can see from your web site som pictures from ethiobia and your final distination is to South africa. realy I wish you avery good luck in task journey.I stayed in cairo for 10 days i prepare my apartment in Cairo city then i went to Alexanderia' and to Tanta city then to Cairo againt and departure to saudi Arabia 'then finaly to Kuwait my home country.We rae planing to visit Thailand/ Chaing mai in the north this summer 6.25.2007 retun back to Kuwait 9.15.2007 more likely we going to see south of China we believe it's going to be a very interesting trip. You can contact me by email: carlostameemee@yahoo.com OR carlostameemee@maktoob.com
POBOX 14062 alfaiha 72851 Kuwait
Again I wish avery safe and nice journey to satisfy you dreams. Yours' carlos -
10 Juni 2007 - 18:01
Khalid Alhouti:
Mr. Klaas : from the fotoes in your web page it is realy make to take a decision to visit east of AFRICA especially Ethiobia that is may be next summer hopefully > your,s carlos from Kuwait