40e dag BijKlaas.uit
Door: Klaas
Blijf op de hoogte en volg klaas
03 April 2007 | Syrië, Aleppo
Alles is daarover al gezegd dus ik ga dat niet herhalen. Het was zeer de moeite waard!!!
Nog wel wat andere bijzonderheden:
-een ober die ik ontmoette, zou 7 dagen gedurende 16 uur per dag werken voor 350 YTL per
maand (1 YTL = 0,55 Euro)
-een politieagent werkt 40 a 50 uur per week voor 800 YTL per maand
-een brood kost 0,30 YTL
-een liter diesel kost 2,20 YTL !!!!!!!!
-een kapper berekende mij 15 YTL (zojuist hoor ik dat dat 3x te veel is, maar er waren wel 2
kneggies die me ook nog masseerden)
-een salade en een goed vismaal kost soms YTL 8 en elders zo maar YTL 35 (zelfde
omvang en zelfde kwaliteit) (afdingen dus, hoor ik jullie zeggen)
-ik zag heel veel woningen maar ook woonwijken die niet zijn afgebouwd en aan de kleur etc
kon je zien dat ze er al jaren zo bij stonden, en helaas iemand niet gevraagd hoe dat komt.
-bewoonde wijken hebben vaak erbarmelijk slechte wegen, onverhard en vol kuilen en dus
plassen.
-vuilnisbelten zag ik niet, overbodig hier want alles wordt op straat gegooid (zelfs bij tolpoort
autobaan gooit ambtenaar de nota op straat als chauffeur 'em niet hoeft)
-de grond bij benzinestations en garages is altijd pikzwart en vet.
Inmiddels nadert 4 april met rassé schreden dus ik moet me gaan voorbereiden op de komst van Leny.
Vandaar die kapper,maar ook moet de was en de afwas schoon zijn en moet de auto gewassen en opgeruimd worden. Zo ik dat niet doe dan wil Leny dat allemaal direct zelf oppakken, je weet hoe ze is.
Er moet weer structuur komen. Plannen maken voor de volgende dag etc. Ja, dat wordt een hele omschakeling.Ik heb ook de site www.Leny.waarbenjij.nu aangemaakt en tevens het antwoord:de komendemaandenbijKlaas.uit
Maar alle gekheid op een stokje, ik heb veel zin om weer een paar weken dingen samen te gaan beleven in plaats van steeds je ervaringen in dagboek en op de site te verwerken.
Inmiddels ben ik de grens over en in Syrie beland en het was weer bijzonder.
Eerst al die waanzinnige rijen vrachtwagens aan de grens, maar die mocht je natuurlijk voorbij rijden. Aan de Turkse zijde stonden veel mensen die wat willen bijverdienen, dus die beginnen met een parkeerplaats aan te wijzen. Je eerste reactie is zo iets van daar heb je weer zo’n slimmerd, maar als je de chaos ziet dan maak je er graag gebruik van. Dan vraagt hij om je paspoort maar omdat hij geen uniform aan heeft of een ander kenmerk draagt ,loop ik maar liever zelf met mijn paspoort achter hem aan. Als je uiteindelijk naar 5 buro’s in de goorste hokjes en op de gekste plaatsen bent geweest (no 1 noteert je kenteken ,no2 noteert dat je auto Turkije uitgaat maar wel 200 mtr verderop, no3 noteert dat jij Turkije uitgaat, maar wel naast no 1 dus weer 200 mtr terug enz enz) dan ben je blij dat je voor 5 YTL assistentie hebt gehad want die route/procedure had je zelf niet kunnen bedenken.
Nee, dan de Syrische post. Er stond daar niet zo’n mannetje en het leek me leuk om het nu eens zelf te gaan proberen. Ik stond nog geen minuut aan een loket en er kwam een keurige kerel die zei dat ik met hem mee moest. Dat bleek een ambtenaar van het ministerie van toerisme. Hij zei dat de procedures te ingewikkeld waren en dat er daarom een balie van hun ministerie was om de drempel voor toeristen te verlagen. Twee man sterk en ik was vandaag de 6e toerist. Meteen aan de thee natuurlijk.
Maar er was nog een stel voor mij en die hadden hun papieren niet voor elkaar dus dat duurde nog al lang. Dat waren Grieken ,Vasilis en Vick ,ook een Toyota Landcruiser en reisplannen in Syrie en Jordanie. Dus telefoonnummers en coördinaten van kampementen etc uitgewisseld en de wens en de verwachting uitgesproken dat we elkaar in Wadi Run(woestijn) in Jordanie weer zullen treffen. Dit was de leukste ontmoeting tot nu toe.
En met zijn allen even op de foto natuurlijk, inclusief de 2 ambtenaren.
Het wachten op ambtenaar 1, omdat hij voor de Grieken bezig was, gaf eigenlijk het meeste oponthoud maar ambtenaar 2 (had minder bevoegdheden als 1) maakte er een informatief uurtje van: adressen van campings(er zijn ermaar 4 in Syrie), de belangrijkste woorden even geleerd, wat over de gewoonten in Syrie, beetje koran, beetje politiek.
Je betaalt als buitenlander in Syrie 100 Amerik dollars per week voor dieseltax omdat de diesel hier zo goedkoop is. Slechts 13 Eurocent per liter,maar door die 100 dollar ben je natuurlijk nog niet echt goedkoop uit. Ik denk dat ik ga uitkomen op toch weer een euro per liter gezien het aantal km’s wat ik denk te gaan rijden. En hamsteren natuurlijk , als de prijs in Jordanie tenminste hoger ligt. Ik kan bijna 200 ltr verstouwen trouwens.
Facts:
Totaal gereden: + 755 = 7830 km
Totaal getankt: + 53 = 1123 ltr
Grens Syrie na 7805 km
Verrasssingsdoos:
dag 37 ma (dank je wel,lief hoor)
dag 38 Richard en Miranda (dank je wel)
dag 39 Joke en Richard (dank je wel)
dag 40 Jeanne,Olof,Marijne,Ivo (dank je wel hoor en groetjes)
03 April 2007 - 19:42
Jan& Aly:
Hoi Klaas keurig op tyd in Syrie, je ziet er keurig uit op de foto en een mooi verhaal. Lenie zal blij zijn. Veel plezier samen. xxx Aly -
03 April 2007 - 20:14
Nicol:
Hoi pap,
Zojuist weer printjes van je reisverslag gemaakt voor oma. Zij houdt ze keurig bij elkaar in een mapje en vindt het allemaal prachtig om te volgen (zeker nu met de reacties van familie uit Zuid-Afrika)! Vandaag heb ik officieel vakantie aangevraagd van half juli tot half augustus, dus 'ik kom eraan..!'
Liefs, Nicol -
04 April 2007 - 19:04
4x4 Verbeek:
Hoi Klaas,
Hebben net je reisverslagen gelezen, zijn toch een beetje jaloers. Alles gaat goed zo te lezen. Geniet er nog lekker van,we zullen je reis volgen op je site.
Groetjes Sander en Carmen Verbeek. -
05 April 2007 - 20:55
Jeanne:
Hoi Klaas,
Ik hoorde dat Leny worstelde met te veel bagage; zou ze dan toch al haar favoriete merken schoonmaakmiddelen bij haar koffers in hebben gepakt???
Veel plezier samen gewenst, hopelijk geniet je dubbel van je maaltijden samen met de placemat onder jullie borden..
Groetjes weer,
Jeanne -
06 April 2007 - 09:40
Fred Götte:
Via Christa de reisinfo ontvangen.
Indrukwekkende weergave tot nu toe. Nu weet ik ook meteen waar Nicol het vastleggen van reisgegevens vandaan heeft. Veel plezier de komende weken met z'n tweeën. Veilige voortzetting en uiteraard Prettige Paasdagen ook namens Janneke.